5G pentru iPhone ar putea fi mai lent decat ce ofera concurenta

/, IOS, iPhone/5G pentru iPhone ar putea fi mai lent decat ce ofera concurenta

Din ce in ce mai multe zvonuri indica faptul ca Apple ar avea planuri serioase de a lansa cel putin patru modele de iPhone compatibile 5G acest an. Totusi fanii celor mai noii tehnologii de telecomunicatii ar putea avea motive sa strambe din nas, intrucat este posibil ca modemurile pe care le va instala Apple in aceste iPhone sa nu fie cele mai performante din industrie.

Potrivit unor analisti ai agentiei Susquehanna, modelele de iPhone care vor fi lansate in acest an vor functiona cu tehnologia sub-6GHz, care ofera o capacitate de transfer mai mica decat cea a modemurilor care opereaza in mmWave. Raportul mentioneaza insa ca Apple va introduce modele de iPhone 5G mmWave in 2021.

In acest moment, sub-6GHz si mmWave sunt cele doua tipuri de conexiune 5G care isi disputa suprematia, iar terminalele poti fi fabricate, cel putin in teorie, sa suporte ambele tehnologii. Costul de productie unui asemenea modem il face insa prohibitiv, el facand ca aceste telefoane sa aiba un pret de vanzare catre clienti sensibil mai mare.

Conexiunile mmWave pot atinge viteze de pana la 1 Gbps, insa aria de acoperire a turnurilor de comunicatie este sensibil mai redusa, acest fapt cerand din partea operatorilor sa monteze mai multe asemenea noduri de retea. Pe cealalta parte, 5G sub-6GHZ ofera o acoperire mai mare a fiecarui turn, dar vitezele maxime scad pana in zona a 150 Mbps.

Susquehanna crede ca Apple ar putea vinde in jur de 60 de milioane de iPhone 5G sub-6GHz pana la finalul lui 2020, urmand sa introduca treptat si versiuni mmWave catre sfarsitul anului, ajungand la un numar estimat la 8 milioane de astfel de iPhone in ianuarie 2021.

O alta previziune, cel putin la fel de interesanta, vine din partea lui Ming-Chi Kuo, care spune ca cele patru modele principale ale lui Apple care vor fi lansate la inceputul toamnei vor avea un ecran iPhone OLED. Ramane de vazut ce se va alege de estimarile facute de Susquehanna, care afirma ca modelele 5G sub-6GHz vor pastra displayurile de tip LCD…