Apple a inlocuit de 5 ori mai multe baterii decat estimase

/, IOS, iPhone/Apple a inlocuit de 5 ori mai multe baterii decat estimase

Veniturile lui Apple au fost in declin in ultimele luni, iar CEO-ul Apple, Tim Cook, pare sa aiba o explicatie plauzibila macar pentru o parte a problemei. Incasarile gigantului nord-american au fost diminuate de valul masiv de baterii pe care a trebuit sa le inlocuiasca pana la data de 31 decembrie 2018 in urma scandalului monstru ce a urmat unor dezvaluiri, reclamatii si procese.

Este de notorietate scandalul supranumit „Batterygate” care a izbucnit in 2017 dupa ce o multime de clienti s-au plans ca telefoanele lor iPhone se miscau din ce in ce mai incet. In cele din urma, studii independente au demonstrat ca Apple reducea viteza de operare a telefoanelor a caror baterii se degradasera dincolo de un anumit prag.

Aceasta alegere fusese facuta pentru a mentine in termeni aproape rezonabili durata de utilizare a unui iPhone cu bateria slaba, insa cu „costuri” in ceea ce priveste performanta. Cum acest lcuru a fost facut fara stirea utilizatorilor, a trecut foarte putin timp pana cand primele plangeri au fost inregistrate si procesele au inceput sa curga.

Acuzata de politici anti-client care ar fi urmarit sa ii forteze pe posesorii telefoanelor cu baterii slabe sa le vanda pentru a-si cumpara unele noi, Apple au fost nevoiti sa isi recunoasca vina si au ajuns sa faca intelegeri care au oprit procesele. Mai mult, pentru a-i compensa pe cei care fusesera afectati de Batterygate, gigantul din Cupertino a anuntat un program de inlocuire a bateriilor la pret redus.

In loc de 79$, cat costasera bateriile pana atunci, cei care se confruntasera cu aceasta problema le puteau obtine cu doar 29$. Apple estimase ca doar unul, maxim doua milioane de clienti vor opta pentru baterii noi, insa numarul lor total a ajuns undeva in zona lui 11 milioane. Direct, un minus de 450 milioane de dolari fata de cat ar fi incasat Apple pe diferenta de 9 milioane de baterii.

Totusi, efectele negative care s-au rasfrant asupra producatorului au continuat. Multumiti ca performantele telefoanele lor au revenit la normal, cea mai mare parte a acestor posesori de iPhone le-au pastrat, in loc sa se orienteze spre modele noi. Cum aceasta perioada de service a coincis cu lansarea noilor modele de iPhone, starea de fapt a amplificat pierderile lui Apple, atat cele indirecte (vanzari de telefoane noi), cat si pe cele indirecte (neincasarea veniturilor pe baterii).

Desi performantele companiei Apple cunosc acum o perioada de declin, suntem convinsi ca aceasta situatie se va remedia. Iar in cazul in care nici schimbarea bateriei si nici o inlocuire ecran iPhone nu va mai satisface, e cazul pentru o revanzare si un telefon nou.