Apple ar putea amana iPhone 5G

/, IOS, iPhone/Apple ar putea amana iPhone 5G

S-ar putea sa mai avem de asteptat pana cand Apple reuseste sa livreze un iPhone cu conectivitate 5G. Potrivit unei analize publicata de banca de investitii nord-americane Cowen, Apple se confrunta cu o problema in ceea ce priveste modemurile 5G. Cowen vede patru solutii pentru ca un iPhone cu 5G sa apara pe piata in 2020, asa cum se zvonea, dar nici una din ele nu este ideala.

Prima include modemurile fabricate de Intel, dar care sunt inca departe de a pune probleme competitiei. Deocamdata Intel nu fabrica modemuri cu tehnologie millimeterWave (mmWave), banda de frecventa care le permite transfer de date cu viteze foarte mari, potrivit standardului 5G. Singurele modemuri pe care le-ar putea livra Intel in viitorul apropiat sunt niste modele low-end si care nu s-ar ridica la asteptarile utilizatorilor de iPhone.

A doua solutie ar fi ca Apple sa cumpere modemurile de la rivalul Samsung Electronics. Nu ar fi prima piesa de iPhone pe care Apple o cumpara de la Samsung dar e de asteptat ca negocierile cu compania koreeana sa fie extrem de dure, iar pretul – nu cel mai avantajos.

Apple ar putea apela si la Qualcomm pentru modemuri 5G, insa situatia aici e si mai delicata. Cele doua companii sunt implicate in lungi dispute pe marginea incalcarii unor patente, iar avocatii lor duc un veritabil razboi legal de ani buni. Cowen se intreaba daca nu cumva e mult prea tarziu pentru un nou parteneriat comercial intre Apple si Qualcomm, dat fiind ca deocamdata orice forma de reconciliere in procesele aflate in desfasurare este complet absenta.

Cea din urma solutie ar fi ca Apple sa cumpere pur si simplu divizia de modemuri a lui Intel pentru a accelera procesul de dezvoltare al componentelor 5G. Aceasta miscare ar fi una foarte scumpa, si care ar avea nevoie de o lunga perioada de timp pentru a-si recupera investitia, lasand la o parte profitabilitatea.

Desigur, exista si posibilitatea ca Apple sa reuseasca sa dezvolte propriul lor modem 5G. Este cunoscut faptul ca Apple face eforturi imense pentru a reduce dependenta de fabricantii pieselor pentru iPhone. Exista chiar planuri serioase de restructurare si reorganizare a diviziilor responsabile de hardware, dar de la ele pana la posibilitatea de a fabrica la scara larga un modem 5G pentru iPhone gata pentru generatia 2020 este o cale lunga.

Stim si ca Apple incearca sa dezvolte propriile ecrane pentru iPhone, tot din aceeasi cauza. Ramane de vazut cand va deveni acest deziderat realitate si ce va insemna in industria reparatiilor o inlocuire sticla iPhone dupa acest moment.