Apple domina piata telefoanelor 5G, Samsung iese din top 3

/, IOS, iPhone/Apple domina piata telefoanelor 5G, Samsung iese din top 3

Asa cum era de asteptat, introducerea unei generatii noi de iPhone cu capabilitati 5G a insemnat un boost in vanzarile lui Apple, generand schimbari mari in ierarhia fabricantilor care aveau asemenea telefoane in oferta. Chiar daca Samsung dominase aceste topuri de la bun inceput si a facut eforturi sustinute pentru a se mentine in top, nimic nu a putut stopa ascensiunea nord-americanilor.

Multumita noilor iPhone 5G, Apple se afla acum in fruntea clasamentului vanzatorilor de telefoane 5G, potrivit lui Strategy Analytics. Saltul a fost facut in urma vanzarilor excelente de terminale din seria iPhone 12 in primul trimestru al lui 2020. Introduse in octombrie 2020, noile terminale aduceau compatibilitate 5G si camere noi, chiar daca nu fusesera echipate cu un nou ecran iPhone, asa cum se asteptau majoritatea fanilor si analistilor.

Samsung a parasit top 3, in ciuda faptului ca a vandut 17 milioane de unitati 5G in primele trei luni ale anului, ajungand pe locul 4. Desi cresterea in numarul de unitati vandute a fost cu 105% mai mare decat cifrele Q1 2020, procentul de piata a scazut de la 34.6% la doar 12.7%.

In contrapartida, Apple a vandut 40.4 milioane de iPhone echipate 5G in Q1 2021, ajungand la o cota de piata de 30.2%. Profitand de necazurile lui Huawei, alti producatori chinezi s-au bucurat si ei de succes. Oppo si-a dublat cota de piata pana la valoarea de 16.1% si ajungand pe locul doi al vanzatorilor de telefoane 5G. Al treilea loc in top le revine chinezilor de la Vivo, care au cunoscut o crestere spectaculoasa, de 646% fata de Q1 2020. Si Xiaomi, aflati pe locul 5, au avut o crestere de 564% in segmentul 5G.

In final, Apple si-a adjudecat o proportie de 42% din incasarile industriei de telefoane mobile in intreaga lume in primul trimestru al anului, desi vanzarile au reprezentat doar 17% din intregul numar de terminale.