Apple patenteaza un nou scanner de amprenta

/, IOS, iPhone/Apple patenteaza un nou scanner de amprenta

Apple a primit de curand un patent pentru o noua tehnologie care ar putea ajunge in viitor pe iPhone si iPad. Este vorba despre un nou tip de scanner de amprenta care ar putea funtiona pe intreaga suprafata a ecranului unui telefon sau tableta si de ce nu, a unui laptop.

Spre deosebire de scannerele ultrasonice existente in prezent pe unele telefoane mobile, acest nou dispozitiv ar putea functiona independent de o anumita arie. Samsung S10 a introdus un scanner de amprenta integrat in ecran, dar care functioneaza doar intr-o anumita zona a acestuia, in timp ce patentul lui Apple nu tine cont de localizare.

Principiul de functionare al acestei noi tehnologii relativ complicat, dar destul de usor de tradus in termeni comuni. Un ecran iPhone ar urma sa fie echipat cu un sistem de transmitatori acustici care ar emite o serie de unde pe intreg displayul, iar receptori speciali ar detecta semnalul de rapuns, care ar contine un fel de harta a suprafetei obiectului care atinge ecranul. Aici putem lua in calcul amprenta unui deget, a urechii sau a intregii palme, ori a unei portiuni a ei.

Aceasta noua tehnologie ar putea transforma intregul ecran de iPhone intr-un reader de amprenta gigant, eliminand nevoia ca utilizatorul sa isi pozitioneze degetul intr-o zona nume, crescand astfel gradul de confort in utilizarea telefonului.

Nu stim cand ar putea Apple decide sa implementeze aceasta tehnologie, dar e cunoscut faptul ca patentul a fost depus in al treilea trimestru al lui 2016, in preajma lansarii lui iPhone 7.

Avand in vedere ca a trecut atat de mult timp, este dificil de presupus daca Apple a lucrat in secret pentru a dezvolta acest tip de scanner de amprenta cu intentia de a-l introduce cand va fi gata, sau doar si-a patentat ideea pentru a o “pune la adapost”. Cert este ca un asemenea reader de amprenta ar putea schimba radical felul in care interactionam cu telefoanele si tabletele noastre.