Apple pregateste procesoare pe tehnologie de 5nm

/, IOS, iPhone/Apple pregateste procesoare pe tehnologie de 5nm

TSMC, producatorul de cipuri pe care le foloseste Apple in telefoanele si tabletele lor, a anuntat ca intra intr-o faza avansata de testare a tehnologiei de 5 nm. TSMC a mai declarat ca utilizeaza o tehnologie extrema de litografie cu ultraviolete care permite o miniaturizare nemaintalnita a matritelor pe care le foloseste pentru constructia de procesoare si care ii va ajuta sa instaleze un numar mult mai mare de tranzistori intr-o suprafata mai mica decat in prezent.

Tawanezii s-au angajat sa investeasca nu mai putin de 25 miliarde de dolari in dezvoltarea acestui proces, iar rezultatele asteptate sunt surprinzatoare. Folosind tehnologia de 5 nm, TSMC ar putea creste densitatea de tranzistori de 1.8 ori, in timp ce viteza de procesare s-ar imbunatati cu 15 procente pentru arhitectura cipului ARM Cortex-A72 pe care functioneaza procesoarele lui Apple.

Asadar, incepand cu 2020, procesoarele din iPhone-uri si iPad-uri ar putea fi mai mici, mai puternice si mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie. TSMC a devenit in ultimii ani unicul producator de procesoare pentru Apple, iar tehnologia a evoluat semnificativ de la primele unitati fabricate de taiwanezi. Apple A8 a marcat debutul colaborarii dintre cei doi giganti si era construit pe 20 nm, urmat apoi de A9, pe 16 nm, in paralel cu unul facut de Samsung.

Incepand cu procesorul A10 Fusion, pe 16 nm, TSMC a avut monopol in fabricarea de procesoare Apple, urmandu-i A11 Bionic, pe 10 nm, si A12 Bionic, unitatea care se afla in prezent in iPhone XR, XS si XS Max, care foloseste tehnolgie de 7 nm. Procesoarele A13 care vor echipa generatia 2019 de dispozitive Apple raman pe 7 nm, dar este extrem de probabil ca din 2020, Cupertino sa treaca pe 5 nm, deschizand practic o noua era in industria procesoarelor.

Exista zvonuri potrivit carora Apple ar lua in considerare inclusiv folosirea de procesoare ARM si pentru construcria de laptopuri si desktopuri in viitorul nu foarte indepartat. Avand in vedere dimensiunile infime ale procesoarelor din iPhone coroborate cu spatiul disponibil intr-un MacBook sau iMac si densitatea logica a acestor cipuri, ganditi-va cat de puternice ar putea deveni aceste dispozitive!

Odata cu noua arhitectura a procesoarelor, 2020 ar putea aduce si noutati semnificative in domeniul display-urilor, si am putea vedea un tip nou de ecran iPhone.