Galaxy Note21 ar putea avea procesoare pe 3nm

/, Blog, Samsung/Galaxy Note21 ar putea avea procesoare pe 3nm

Ne-am putea apropia de finalul ciclului tehnologic descris de Legea lui Moore daca Samsung va face, asa cum sustin cele mai recente zvonuri, trecerea la noile procesoare pe arhitectura de 3nm in acest an.

Unele surse din mediul online sustin ca gigantul koreean ar putea sari peste etapa procesoarelor de 4nm, trecand la fabricarea lor pe tehnologie de 3nm incepand cu viitorul phablet Note21. Desigur, inca nu avem vreo certitudine in acest sens, insa arareori asemenea zvonuri au aparut fara un substrat real.

Pana in acest moment, tehnologiile de fabricare a matritelor pentru tranzistorii din procesoare au evoluat semnificativ, asa ca nu ne-ar mira sa vedem ca Samsung incearca sa preia conducerea in acest domeniu. Asta, cu atat mai mult cu cat TSMC i-a detronat recent din pozitia fruntasa in ceea ce priveste fabricarea de procesoare mobile, iar aparitia unui chip de 3nm ar putea sa-i ajute sa revina in fruntea clasamentului mondial.

In luna august este asteptat modelul Galaxy Note20, care va aduce un nou tip de ecran Samsung, bazat pe tehnologia HOP (Hybrid Oxide and Polycrystalline silicon) si care promite o economie de curent de 20% fata de displayurile LPTO (low-temperature polycrystalline oxide), care sunt folosite, printre altele inclusiv pe modelele de Apple Watchde la seria 2 incoace.

In ciuda acestor imbunatatiri, se pare ca ecranele Samsung cu care vor fi echipate Note20 tot nu vor fi in stare sa ofere rate de refresh de 120Hz la rezolutie 1440p, dar ramane de vazut. Anumite modele ale concurentei, precum OnePlus 8 Pro ofera schimbare de rata de refresh in mod automat, reusind astfel sa conserve bateria mai bine. Samsung inca nu au pus la punct definitiv acest aspect, dar ne putem astepta sa o faca in curand, intrucat mentinerea unei rate de refresh de 120 Hz are un impact semnificativ asupra longevitatii unei incarcari.