iPhone ar putea avea procesoare de 5nm in 2020

/, IOS, iPhone/iPhone ar putea avea procesoare de 5nm in 2020

Cele mai recente noutati de pe piata industriei de telefoane mobile vin din Taiwan, de la producatorul procesoarelor pe care Apple le foloseste in iPhone. Potrivit unor rapoarte ale celor de la TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), care fabrica in prezent cipul A12 Bionic, 2020 ar putea aduce un nou standard, cel de 5nm.

Generatia curenta de iPhone foloseste procesoare fabricate de catre TSMC cu tehnologia de 7nm, aceeasi tehnologie utilizata de Huawei pentru unitatile lor HiSilicon Kirin 980 si de Qualcomm, pentru Snapdragon 855. Desi tranzitia de la tehnologia pe 10nm la cea pe 7nm a durat ceva timp, se pare ca saltul de la 7 nm la 5nm va lua mai putin.

Pe masura ce tehnologia evolueaza, ea permite fabricantilor de procesoare sa inglobeze mai multi tranzistori pe cipurile lor, facandu-le astfel mai puternice si mai economice din punct de vedere al consumului de energie. Aceasta noua generatie de procesoare este asteptata sa aduca si imbunatatiri seminicative in domeniul inteligentei artificiale (AI), dar si al transferului de date prin conexiunile 5G.

Potrivit raportului lui TSMC, compania taiwaneza ar urma sa produca in continuare procesoare pentru iPhone. Mai mult, se mentioneaza ca noile cipuri ar putea fi gata de productie in curand, urma a echipa telefoanele lui Apple incepand cu 2020.

E de asteptat ca si competitia care fabrica telefoane ce ruleaza Android sa faca eforturi pentru a introduce procesoare pe tehnologie de 5nm. Testele indica faptul ca, cel putin pentru moment, A12 Bionic este cel mai competitiv procesor din industria mobila, in timp ce atat Samsung, cat si Qualcomm si Huawei se straduiesc sa recupereze din diferenta.

Este adevarat ca la nivel de utilizator obisnuit, aceste diferente sunt greu de sesizat, iar ele conteaza mai mult pentru palmares. Se pare ca in preferintele clientilor, designul general si ecranele sunt criteriile favorite dupa care isi aleg un telefon. Asa ca putem afirma cu tarie ca nu procesoarele sunt cele care influenteaza decisiv alegerea pe care o face un potential client.

La urma-urmei, nimeni nu este atat de interesat de diferente de ordinul zecimilor de secunda in executarea testelor benchmark, pe cat e de interesat sa aiba un telefon care arata frumos. Iar cand intervin accidentele, o inlocuire sticla ecran pare a fi cu mult mai importanta decat orice alte detalii tehnice.