Noi ecrane iPhone in viitorul nu foarte departat

/, IOS, iPhone/Noi ecrane iPhone in viitorul nu foarte departat

Faptul ca Apple doreste un nou ecran iPhone nu este un secret, dar cand anume vom vedea gigantul nord-american facand acest pas este inca un mister. Foxconn, unul din importantii furnizori de piese pentru Apple, lucreaza intens la o noua tehnolgie care ar putea duce iPhone in fata in momentul in care ea va fi gata.

Este vorba despre micro-LED, o tehnologie care schimba fundamental principiile de functionare ale displayurilor de telefoane mobile. Apple inca foloseste un ecran LCD traditional in iPhone XR, dar se pare ca acest mobil va fi daca nu ultimul, penultimul care o va mai utiliza. XS si XS Max au deja ecrane OLED, insa aceasta tehnologie nu este fara defecte.

Datorita materialului organic din compozitia lor, ecranele OLED se pot deteriora in timp, pixelii practic consumandu-se si survenind efectul de “pixel burn-in”. La fel, ecranele LCD au nevoie de o sursa externa de iluminare, ceea ce le face mai groase si mai complexe, in acelasi timp limitand utilizabilitatea lor in anumite scenarii.

Tehnologia micro-LED este mai simpla si ocupa mai putin spatiu, fiind ferita de efectele adverse ale “arderii” si producand un contrast si negru comparabile cu cele ale ecranelor OLED. Analisti din industrie spun ca tehnologia micro-LED ar putea fi gata in 2023 cel mai devreme, dar ca pana atunci am putea benefica de o faza intermediara, reprezenatta de mini-LED. Ea s-ar afla undeva la mijlocul distantei intre OLED si micro-LED si ar putea fi livrata in destul de scurt timp.

Este foarte posibil ca Apple sa implementeze noile tipuri de ecrane in ceasurile companiei pentru a testa comportamentul in viata reala al acestei tehnologii inainte de a o utiliza in fabricarea telefoanelor. Ce este insa absolut cert e ca vom avea generatii noi de iPhone cu ecrane mai calitative si carevor putea deschide noi posibilitati in lumea terminalelor mobile.