Noi zvonuri despre iPhone 5G

/, IOS, iPhone/Noi zvonuri despre iPhone 5G

Apple inca nu a facut nici un anunt oficial despre adaugarea unor modele 5G in familia iPhone, dar aceste terminale par a fi din ce in ce mai plauzibile pentru 2020. Un nou raport al agentiei Strategy Analytics estimeaza ca gigantul din Cupertino va deveni liderul pietei de telefoane 5G pana la finalul anului viitor.

Credem ca o asemenea analiza nu si-ar fi avut locul daca Strategy Analytics nu ar fi avut motive foarte serioase sa creda in posibilitatea reala ca Apple sa fabrice un iPhone 5G in viitorul foarte apropiat. Zvonurile indica faptul ca Apple ar fi incheiat un contract de furnizare de modemuri 5G cu Qualcomm, cu care tocmai s-a impacat mai devreme anul acesta.

Stim ca Apple mai are nevoie de macar un an-doi pana cand sa poata da drumul productiei de modemuri proprietare, dupa ce a achizitionat intreaga afacere de profil a lui Intel. La fel, pare de neconceput ca Apple, care nu are in acest moment nici un terminal 5G in oferta, sa depaseasca liderul curent, pe Samsung.

Totusi, Ken Hyers, directorul Strategy Analytics, spune ca acest lucru este totusi posibil. Tot ce trebuie sa faca Apple, spune el, este sa echipeze toate trei modelele de iPhone 2020 cu modemuri 5G, indiferent de unde le-ar procura. Acest fapt, coroborat cu vanzarile foarte bune ale terminalelor Apple, ar putea propulsa in scurt compania nord-americana in fruntea clasamentului de profil, pe principiul “doi iepuri dintr-o lovitura”.

Analizele agentiei indica faptul ca la inceputul lui 2020, Samsung ar detine aproximativ 40% din piata de telefoane 5G, urmati de Huawei, cu putin sub 30%, dar situatia ar incepe sa se schimbe de la inceputul celui de-al doilea trimestru al anului, cand Apple ar putea anunta modelele de iPhone 5G.

Odata facut acest anunt, cumparatorii care isi doresc un terminal 5G ar putea sa se abtina de la a cumpara telefoane Samsung si Huawei, in asteptarea noilor iPhone, care ar incepe sa fie vandute undeva dupa inceputul lui septembrie. Din acest punct, crede Hyers, vanzarile lui Samsung si Huawei ar urma sa scada serios, in beneficiul lui Apple.

Strategy Analytics vede Apple acaparand in jur de 50% din piata telefoanelor 5G pana la finalul lui 2020, in timp ce cota lui Samsung ar urma sa scada spre 10%, iar lui Huawei ramanandu-i putin peste 20 de procente, restul pana la 100% fiind impartit intre producatorii de mica anvergura, care si ei vor intra in acest joc.

Pana atunci insa, asteptam mai multe anunturi ale lui Apple legate de viitoarele lor telefoane. Sunt asteptate schimabri majore de design, introducerea unui nou ecran iPhone, urmand ca toate modelele sa aiba displayuri OLED, dar si diverse alte noutati.