Procesorul Apple A12 are 70% mai multi tranzistori pe milimetru patrat decat A11

/, IOS, iPhone/Procesorul Apple A12 are 70% mai multi tranzistori pe milimetru patrat decat A11

iPhone Xs si Xs Max sunt echipate cu A12 Bionic, cel mai nou procesor al lui Apple. Acelasi „creier” va fi instalat si in modelul de entry-level, Xr, cand acesta va ajunge in magazine la finalul lunii octombrie.

Desi sunt multi care considera ca upgrade-urile pe care le introduce Apple cu fiecare noua generatie de iPhone nu sunt intotdeauna demne de luat in seama, date recente arata ca A12 Bionic este intr-adevar cu un pas inaintea concurentei.

Acest procesor este fabricat de catre compania TSMC cu tehnologia de 7nm; in comparatie, A11 Bionic si aproape toate procesoarele de pe piata in acest moment folosesc tehnologia de 10nm. De fapt, modelele de iPhone lansate in 2018 vor fi pentru o perioada insemnata singurele dispozitive cu procesoare pe 7nm disponibile in cantitati mari.

Chipul A11 Bionic are 49 milioane de tranzistori pe milimetru patrat, in timp ce A12 Bionic vine cu nu mai putin de 83.9 milioane de tranzistori pe aceeasi suprafata, o diferenta impresionanta, de 70%. A12 surclaseaza procesorul A11 atat in termeni de putere de procesare, cat si in ceea ce priveste eficienta energetica.

Acest procesor e construit aproape in intregime de Apple, cu exceptia modemului, o componenta Qualcomm. Intre 2011 si 2015, Qualcomm a fabricat toate modemurile pentru iPhone, dar, in 2016 si 2017, dupa ce a inceput sa foloseasca si modemuri Intel, Apple a dat in judecata compania Qualcomm, reclamand incalcarea unor patente. Drept raspuns, Qualcomm a replicat cu un proces intentat lui Apple, acuzata de furtul unor informatii tehnice pe care le-ar fi transmis catre Intel.

In acest moment, Intel este singurul furnizor de modemuri pentru modelele iPhone 2018, dar Apple a anuntat ca din 2020 va construi propriile modemuri, posibil cu tehnologie pentru comunicaii 5G. Suntem curiosi cum vor evolua si displayurile lui Apple pana in acel moment, si cat de greu le va fi reparatorilor specializati sa faca o inlocuire ecran iPhone.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.