Samsung anunta noul procesor Kirin 990

/, Blog, Samsung/Samsung anunta noul procesor Kirin 990

Cel mai probabil, Samsung nu va mai face vreun anunt legat de telefoane premium pana la finele acestui an, dar asta nu inseamna ca producatorul nu lucreaza intens la alte tehnologii de varf. Cea mai recenta personifica un nou procesor de top care va fi folosit in viitoarele flagshipuri. Este vorba despre Exynos 990, care promite un boost semnificativ de performanta.

Exynos 990 este construit pe tehnologie de 7 nm cu proces EUV, asadar e clar acum ca va trebui sa mai asteptam pana cand vom avea parte de un procesor pe 5 nm. Samsung spune ca Exynos 990 va fi cu 20% mai rapid si mai eficient energetic decat predecesoarele Exynos 9820 si 9825. In paralel, producatorul koreean va lansa si un nou modem 5G care sa functioneze cu acest procesor, Exynos Modem 5123.

Noul CPU al lui Samsung are un procesor dual-core custom, acompaniat de un Cortex-A76 cu doua nuclee si un quad-core Cortex-A55. Procesorul grafic este un ARM Mali-G77 MP11 iar memoria RAM suportata este de tip LPDDR5. Exynos 990 poate administra o camera de 108 MP sau doua camere de 24.8 MP. Nu fost date publicitatii vitezele la care lucreaza nucleele acestui nou procesor, dar se asteapta ca aceste detalii sa fie dezvaluite in curand.

Doua alte detalii importante legate de Exynos 990 sunt reprezentate de faptul ca procesorul neural (NPU) va putea efectua operatii AI local, in loc sa se bazeze pe un server conectat la o retea. Asta inseamna ca recunoasterea faciala si detectia de cadre vor fi mult mai rapide.

In cele din urma, telefoanele care vor fi echipate cu acest procesor vor beneficia in mod cert de un nou tip de ecran Samsung, intrucat Exynos 990 suporta rata de refresh de 120 Hz. Se asteapta ca producatorul koreean sa porneasca fabricarea acestui procesor inainte de finele anului, la timp pentru echiparea viitorului flagship S11.