Samsung pregateste procesoare pe 3 nm

/, Blog, Samsung/Samsung pregateste procesoare pe 3 nm

Viitorul procesoarelor arata mai bine decat oricand dupa anuntul facut recent de catre Samsung. Producatorul koreean a facut public PDK-ul (Process Design Kit) pentru o noua generatie de procesoare a caror arhitectura foloseste tehnologia de 3 nm. In acest moment, cei mai mici tranzistori sunt fabricati pe tehnologie de 7 nm, urmatorul pas asteptat fiind tranzitia la 5 nm.

Totusi Samsung pare sa se gandeasca si mai departe in viitor, reducand si mai mult dimensiunile fizice ale tranzistorilor lor si propunand o arhitectura noua. Este vorba despre Multi-Bridge Channel FET (MBCFET), o tehnologie care permite asezarea tranzistorilor in nano-straturi suprapuse. Aceasta noua paradigma inseamna ca suplimentarea numarului de tranzistori se poate face fara a mari suprafata procesoarelor, intrucat dezvoltarea este pe verticala si nu pe orizontala, ca pana acum.

Aceasta asezare pe verticala permite si utilizarea unui curent superior in comparatie cu arhitectura FinFET, cu efecte pozitive in puterea de procesare. MBCFET permite reducerea suprafetei unui cip cu pana la 45%, devenind si cu 50% mai eficient din punct de vedere energetic si fiind cu pana la 35% mai eficient.

Samsung a terminat de pus la punct tehnologia de 5 nm, declarand ca toate aspectele legate de productia de masa ar putea fi rezolvate pana la finalul acestui an, urmand ca productia propriu-zisa sa inceapa in prima jumatate a lui 2020. Nu au fost facute estimari referitoare la data la care ar putea intra in faza finala fabricarea de procesoare de 3 nm, dar experti din industrie estimeaza ca in 2022-2023 am putea vedea primele rezultate concrete.

Va fi interesat de urmarit cum va evolua industria mobilelor in urmatorii anii, in special din perspectiva unui nou tip de ecran Samsung. Apple au demarat deja dezvoltarea unor display-uri de tip microLED care le-ar putea permite sa obtina un avantaj semnificativ in aceasta zona, iar Samsung nu isi permite sa ramana in urma la acest capitol.